Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü (UBE), 1992 yılında Bilgi Teknolojileri alanında eğitim
ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak üzere kurulmuş bir araştırma enstitüsüdür.
1994 yılında ilk yüksek lisans ve doktora öğrencilerini alan UBE bugüne kadar 131 tezli, 68 tezsiz yüksek lisans, 8 II.Öğretim tezsiz yüksek lisans ve 28 doktora öğrencisi mezun etmiştir. Halen 180 Yüksek Lisans ve 32 Doktora öğrencisinin bulunduğu UBE’de örgün (gündüz) lisansüstü programların yanı sıra 77 öğrencinin eğitim gördüğü II.Öğretim “Bilgi Teknolojileri ve Internet Güvenliği” Tezsiz Yüksek Lisans Programı da yürütülmektedir.
Enstitüde güz ve bahar dönemlerinde olmak üzere yılda iki kez lisansüstü öğrenci alınmaktadır. Ayrıca gelişmekte olan üniversitelere eleman yetiştirmek amacıyla Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 35. maddesi kapsamında da öğrenci kabul edilmektedir.
Yabancı dil ve ALES puanı koşulu olmayan II. Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı ve açılması planlanan “Bilgi Teknolojileri” Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans Programı tüm lisans mezunlarına açıktır. Yabancı Dil (İngilizce) ve ALES 55 puan koşulu olan örgün eğitim (gündüz) yüksek lisans programları ise Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği mezunlarının yanı sıra Mühendislik Fakültesinin tüm bölümleri ve Fen Fakültesi Matematik ve İstatistik Bölümü mezunları ile Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü mezunlarına da açıktır. Gündüz Yüksek Lisans Programlarına kaydolan Bilgisayar veya Yazılım Mühendisliği mezunları dışındaki branş mezunları bir yıllık hazırlık programına tabi tutulmaktadır.
UBE, akademik deneyimi ve dinamizmi harmanlayan öğretim üyesi profiliyle Bilişim Teknolojileri alanında çeşitli araştırmalar (BAP, Kalkınma Bakanlığı, TÜBİTAK ve Avrupa Birliği Projeleri) yürütmekte, lisansüstü öğrencileri de bu projelerde görev alabilmektedir. Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü ayrıca Erasmus + Programı vb. öğrenci değişim programlarıyla öğrencilerine yurt dışında eğitim olanağı da sunmaktadır.
UBE’nin başlıca çalışma alanları Bilgisayar Ağları, Paralel ve Dağıtık İşleme, Telsiz Duyarga Ağları, Kriptoloji ve Ağ Güvenliği, Bilgi Geri Getirimi, Doğal Dil İşleme, Yapay Sinir Ağları, Görüntü İşleme, Bilgisayar Grafikleri, Yazılım Mühendisliği, Anlamsal Web, Güvenli Web Tasarımı, Multimedya İletişimidir.
Mezunların büyük çoğunluğu yurt içi ve yurt dışında birçok saygın kurumda iyi pozisyonlarda iş bulabilmekte veya akademik kadrolarda çalışmaktadır.