Çerez Örnek

Lisansüstü Eğitim Süreçleri ve Formları


Doktora

Doktora

1 - Danışmanlık Süreci

Ege Üniversitesi Lisansüstü EÄŸitim-ÖÄŸretim YönetmeliÄŸinin 18. maddesinde yer alan,

“(1) Enstitü anabilim/anasanat dalı kurulu her öÄŸrenci için Üniversite kadrosunda bulunan bir öÄŸretim üyesini, öÄŸrencinin kesin kaydını takip eden 15 gün içinde danışman olarak enstitü müdürlüÄŸüne önerir. Danışman, enstitü yönetim kurulu onayı ile kesinleÅŸir. Birinci yarıyılın ilk ayı içerisinde danışman atanması zorunludur. Danışmanlık görevi danışmanı atanıncaya kadar, enstitü anabilim/anasanat dalı baÅŸkanı tarafından yapılır.

(2) DiÅŸ hekimliÄŸi, eczacılık, tıp ve veteriner fakülteleri anabilim dalları hariç doktora programlarında öÄŸretim üyelerinin tez yönetebilmesi için baÅŸarıyla tamamlanmış en az bir yüksek lisans tezi yönetmiÅŸ olması gerekir.

(3) Danışman, öÄŸrencisi ile birlikte belirleyeceÄŸi tez baÅŸlığı ve konusu önerisini üçüncü yarıyılın başında ilgili enstitüye teklif eder. Bu teklif, enstitü yönetim kurulu tarafından onaylanır. Ä°lgili tez baÅŸlığı ve konu önerisi, öÄŸrencinin yeterlik sınavını baÅŸarı ile tamamladıktan sonra tez izleme komitesine sunacağı tez önerisi için yapacağı çalışmalara temel oluÅŸturur.

(4) Tez çalışmasının niteliÄŸinin birden fazla danışman gerektirdiÄŸi durumlarda atanacak ikinci danışman, Üniversite içinden veya dışından da en az doktora derecesine sahip kiÅŸilerden olabilir. Ä°kinci danışman, tez izleme komitesinin tez konusunu onaylamasından önce belirlenemez.

(5) Danışmanın; öÄŸrencinin öÄŸrenimi süresince alacağı dersleri belirleme, kayıt yenileme onayı vererek bu derslere devamını ve öÄŸrenim durumunu izleme, dönem projesinin yürütülmesini saÄŸlama, gerektiÄŸinde idare ile iliÅŸkilerinde aracılık etme ve akademik problemleriyle ilgilenme yükümlülüÄŸü vardır.

(7) Bir öÄŸrencinin danışmanı, öÄŸrencinin veya danışman öÄŸretim üyesinin talebi doÄŸrultusunda, anabilim/anasanat dalı kurulunun gerekçeli önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile deÄŸiÅŸtirilebilir. Üniversiteden danışman atanamaması durumunda, anabilim/anasanat dalı kurulunun gerekçeli teklifi üzerine, enstitü yönetim kurulu tarafından baÅŸka bir yükseköÄŸretim kurumundan öÄŸretim üyesi danışman olarak seçilebilir.

(8) Danışman; enstitü yönetim kurulu tarafından atandığı tarihten itibaren her yarıyıl ve yaz döneminde, tüm diÄŸer akademik/idari yük ve görevlerine ek olarak, danışmanı olduÄŸu öÄŸrenciler için uzmanlık alan dersi adlı teorik bir ders açar. Uzmanlık alan dersine iliÅŸkin esaslar, Senato tarafından belirlenir.” hükümleri uyarınca;

 

Danışman önerisi için FRDR 001, ikinci danışman önerisi için FRDR 002 ve danışman deÄŸiÅŸikliÄŸi talebi için FRDR 003 numaralı formlar kullanılmalıdır.

 

FRDR 001 DANIÅžMAN ÖNERÄ° FORMU

FRDR 002 Ä°KÄ°NCÄ° DANIÅžMAN ÖNERÄ° FORMU

FRDR 003 DANIÅžMAN DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERÄ° FORMU

 

2- Yeterlik Sınavı Öncesi Tez BaÅŸlığı ve Konusu Öneri Süreci

Ege Üniversitesi Lisansüstü EÄŸitim-ÖÄŸretim YönetmeliÄŸinin 18. maddesinde yer alan,

“(3) Danışman, öÄŸrencisi ile birlikte belirleyeceÄŸi tez baÅŸlığı ve konusu önerisini üçüncü yarıyılın başında ilgili enstitüye teklif eder. Bu teklif, enstitü yönetim kurulu tarafından onaylanır. Ä°lgili tez baÅŸlığı ve konu önerisi, öÄŸrencinin yeterlik sınavını baÅŸarı ile tamamladıktan sonra tez izleme komitesine sunacağı tez önerisi için yapacağı çalışmalara temel oluÅŸturur.” hükmü uyarınca;

 

Yeterlik sınavı öncesi tez baÅŸlığı ve konusu önerisi için FRDR 004 numaralı form kullanılmalıdır.

 

FRDR 004 TEZ BAÅžLIÄžI, KONUSU ÖNERÄ° FORMU (YETERLÄ°K SINAVI ÖNCESÄ°)

 

3 - Yeterlik Süreci

Ege Üniversitesi Lisansüstü EÄŸitim-ÖÄŸretim YönetmeliÄŸinin 19. maddesinde yer alan,

“(1) Yeterlik sınavı, derslerini ve seminerini baÅŸarı ile tamamlayan öÄŸrencinin alanındaki temel konular ve kavramlar ile doktora çalışmasıyla ilgili bilimsel araÅŸtırma derinliÄŸine sahip olup olmadığının ölçülmesidir. Bir öÄŸrenci bir yılda en fazla iki kez yeterlik sınavına girebilir.

(2) Yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öÄŸrenci en geç beÅŸinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilmiÅŸ öÄŸrenci en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır. ÖÄŸrenci yeterlik sınavına girmediÄŸi takdirde birinci yeterlik sınavından baÅŸarısız sayılır.

(3) Yeterlik sınavları, danışmanın yazısı ile baÅŸlayan süreçte enstitü anabilim/anasanat dalı baÅŸkanlığı tarafından önerilen ve enstitü yönetim kurulu tarafından onaylanan beÅŸ kiÅŸilik doktora yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Komite, farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve deÄŸerlendirmek amacıyla sınav jürileri kurar. Sınav jürisi en az ikisi Üniversite dışından olmak üzere, danışman dâhil beÅŸ öÄŸretim üyesinden oluÅŸur. Danışmanın oy hakkı olup olmadığı hususunda ilgili enstitü yönetim kurulu karar verir. Danışmanın oy hakkı olmaması durumunda jüri altı öÄŸretim üyesinden oluÅŸur. Yeterlilik sınavı yüz yüze yapılır. Yeterlik sınavı; öÄŸretim elemanları, lisansüstü öÄŸrenciler ve alanın uzmanlarından oluÅŸan dinleyicilerin katılımına açık olarak yapılır.

(4) Yeterlik sınavı yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Yazılı bilimsel deÄŸerlendirmede baÅŸarılı olan öÄŸrenci sözlü sınava girmeye hak kazanır. BaÅŸarı için öÄŸrencinin hem yazılı hem sözlü sınavdan 100 puan üzerinden en az 75 puan alması gerekir.

(5) Sınav jürileri öÄŸrencinin yazılı ve sözlü sınavlardaki baÅŸarı durumunu deÄŸerlendirerek öÄŸrencinin baÅŸarılı veya baÅŸarısız olduÄŸuna salt çoÄŸunlukla karar verir. Bu karar, enstitü anabilim/anasanat dalı baÅŸkanlığınca yeterlik sınavını izleyen üç iÅŸ günü içinde ekinde sınav jürisi tutanağı olan doktora yeterlik komite tutanağı ile enstitüye bildirilir.

(6) Yeterlik sınavında baÅŸarısız olan öÄŸrenci baÅŸarısız olduÄŸu sınav bölüm/bölümlerinden bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır. Bu sınavda da baÅŸarısız olan öÄŸrencinin doktora programı ile iliÅŸiÄŸi kesilir.

(7) Yeterlik sınavı jürisi, yeterlik sınavını baÅŸaran bir öÄŸrencinin, ders yükünü tamamlamış olsa bile, toplam kredi miktarının üçte birini geçmemek ÅŸartıyla fazladan ders/dersler almasını isteyebilir. ÖÄŸrenci, ilgili enstitü kararıyla belirlenecek dersleri baÅŸarmak zorundadır.

(8) Lisans mezunu olarak doktora programına kabul edilmiÅŸ ve en az 7 ders ve 21 kredi, 60 AKTS kredi yükünü baÅŸarıyla tamamlamış bir öÄŸrenci anabilim/anasanat dalında varsa aynı isimli tezli yüksek lisans programına geçiÅŸ yapabilir. Tezli yüksek lisans programına geçiÅŸ; öÄŸrencinin talebi üzerine anabilim/anasanat dalı kurulunun kararı ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile gerçekleÅŸir. hükümleri uyarınca;

 

Yeterlilik iÅŸlemleri için FRDR 005 ve FRDR 006 numaralı formlar kullanılmalıdır.

 

FRDR 005 YETERLÄ°K SINAV JÜRÄ°SÄ° BELÄ°RLEME FORMU

FRDR 006 YETERLÄ°K SINAVI TUTANAÄžI FORMU

 

4 - Tez Süreçleri

a) Tez Ä°zleme Komitesi Süreci

Ege Üniversitesi Lisansüstü EÄŸitim-ÖÄŸretim YönetmeliÄŸinin 20. maddesinde yer alan,

“(1) Yeterlik sınavında baÅŸarılı bulunan öÄŸrenci için danışmanın yazılı önerisi ile baÅŸlayan süreçte ilgili enstitü anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile bir ay içinde tez izleme komitesi oluÅŸturulur.

(2) Tez izleme komitesi üç öÄŸretim üyesinden oluÅŸur. Komitede, danışmanından baÅŸka anabilim/anasanat dalı içinden ve dışından birer üye yer alır. Ä°kinci danışman, komite toplantılarına oy hakkı olmaksızın katılabilir.

(3) Çok disiplinli anabilim/anasanat dallarında gerekli durumlarda, danışmanın yazılı önerisi ile baÅŸlayan süreçte anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile her iki üye anabilim/anasanat dalı dışından seçilebilir.

(4) Tez izleme komitesinin kurulmasından sonraki dönemlerde, danışmanın yazılı önerisi ile baÅŸlayan süreçte enstitü anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile üyelerde deÄŸiÅŸiklik yapılabilir. hükümleri uyarınca;

 

Tez izleme komitesi iÅŸlemleri için FRDR 007 ve FRDR 008 numaralı formlar kullanılmalıdır.

 

FRDR 007 TEZ Ä°ZLEME KOMÄ°TESÄ° OLUÅžTURMA ÖNERÄ° FORMU

FRDR 008 TEZ Ä°ZLEME KOMÄ°TESÄ° DEĞİŞİKLÄ°K ÖNERÄ° FORMU

 

b) Tez Hazırlama/Öneri Süreci

Ege Üniversitesi Lisansüstü EÄŸitim-ÖÄŸretim YönetmeliÄŸinin 21. maddesinde yer alan,

“(1) Doktora yeterlik sınavını baÅŸarı ile tamamlayan bir öÄŸrenci; en geç altı ay içinde, yapacağı araÅŸtırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisi hazırlar ve tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Tez önerisi savunması yüz yüze veya enstitü yönetim kurulu onayı alındıktan sonra uzaktan eriÅŸim aracılığıyla da yapılabilir. ÖÄŸrencinin tez önerisini savunma tarihinden en az 15 gün önce yazılı olarak tez izleme komitesi üyelerine iletmiÅŸ olması gerekir.

(2) Tez izleme komitesi, öÄŸrencinin sunduÄŸu tez önerisinin kabul, düzeltme veya reddedileceÄŸine salt çoÄŸunlukla karar verir. Düzeltme için bir ay süre verilir. Bu süre sonunda kabul veya ret yönünde salt çoÄŸunlukla verilen karar, enstitü anabilim/anasanat dalı baÅŸkanlığı tarafından iÅŸlemin bitiÅŸini izleyen üç iÅŸ günü içinde tez izleme komitesi toplantı tutanağı ile birlikte enstitüye iletilir.

(3) Tez önerisi reddedilen öÄŸrenci, yeni bir danışman ve/veya tez konusu seçme hakkına sahiptir. Bu durumda yeni bir tez izleme komitesi atanabilir. Programa aynı danışmanla devam etmek isteyen öÄŸrenci üç ay içinde, danışman ve tez konusunu deÄŸiÅŸtiren öÄŸrenci ise altı ay içinde tekrar tez önerisi savunmasına alınır. Tez önerisi bu savunmada da reddedilen öÄŸrencinin Üniversite ile iliÅŸiÄŸi kesilir.

(4) Tez önerisi kabul edilen öÄŸrenci için tez izleme komitesi, ocak-haziran ve temmuz-aralık ayları arasında birer kez olmak üzere yılda iki kez toplanır. ÖÄŸrenci toplantı tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar. Bu raporda o tarihe kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Tez izleme komite toplantısı yüz yüze veya enstitü yönetim kurulu onayı alındıktan sonra uzaktan eriÅŸim aracılığıyla da yapılabilir. Anabilim/anasanat dalı baÅŸkanlığı, danışman tarafından belirlenen tez izleme komitesi toplantı tarihini öÄŸrenciye ve enstitüye bildirir. ÖÄŸrencinin tez çalışması, komite tarafından baÅŸarılı veya baÅŸarısız olarak deÄŸerlendirilir. Tez izleme komitesi toplantı tutanağı ve ekleri anabilim/anasanat dalı baÅŸkanlığı tarafından tez izleme komitesi toplantı tarihini izleyen üç iÅŸ günü içinde enstitü müdürlüÄŸüne üst yazı ile gönderilir.

(5) Tez izleme komitesi tarafından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez baÅŸarısız bulunan öÄŸrencinin Üniversite ile iliÅŸiÄŸi kesilir.

(6) Enstitü yönetim kurulu tarafından kabul edilmiÅŸ bir mazereti bulunmadan danışman tarafından belirlenen ve anabilim/anasanat dalı baÅŸkanlığınca onaylanan gün ve saatte sınava girmeyen öÄŸrencinin tez izleme sınavı baÅŸarısız sayılır.

(7) Tez konusunu deÄŸiÅŸtirmek isteyen bir öÄŸrenci, yeni tez önerisini birinci fıkrada belirtildiÄŸi ÅŸekilde savunur. Tez izleme komitesi, öÄŸrencinin sunduÄŸu tez önerisinin kabul veya reddine salt çoÄŸunlukla karar verir. Bu karar, tutanak halinde anabilim/anasanat dalı baÅŸkanlığı tarafından tez önerisi savunma tarihini izleyen iki iÅŸ günü içinde, danışmanın tez konusu deÄŸiÅŸikliÄŸine iliÅŸkin gerekçeli yazısı da eklenerek enstitü müdürlüÄŸüne iletilir. Tez konusu deÄŸiÅŸikliÄŸi önerileri enstitü yönetim kurulunca onaylanarak kesinleÅŸir.

(8) Tez önerisi savunmasına geçerli bir mazereti olmaksızın birinci fıkrada belirtilen sürede girmeyen öÄŸrenci baÅŸarısız sayılarak tez önerisi reddedilir. Hükümleri ve,

 

22. maddesinde yer alan,

 

“(1) ÖÄŸrencinin tezinin sonuçlanabilmesi için en az 3 baÅŸarılı tez izleme komitesi raporu sunulması gerekir.” hükmü uyarınca;

 

Tez hazırlama / önerisi iÅŸlemleri için FRDR 009, FRDR 010, FRDR 011 ve FRDR 012 numaralı formlar kullanılmalıdır.

 

FRDR 009 TEZ BAÅžLIÄžI, KONUSU ÖNERÄ° FORMU (YETERLÄ°K SINAVI SONRASI)

FRDR 010 TEZ ÖNERÄ° FORMU

FRDR 011 TEZ Ä°ZLEME TOPLANTISI TAKÄ°P FORMU

FRDR 012 TEZ BAÅžLIÄžI, KONUSU DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERÄ° FORMU

 

c) Tez Yazım Süreci

Ege Üniversitesi Lisansüstü EÄŸitim-ÖÄŸretim YönetmeliÄŸinin 22. maddesinde yer alan,

“(2) Doktora programındaki bir öÄŸrenci, elde ettiÄŸi sonuçları Senato tarafından kabul edilen enstitü Tez Yazım Kılavuzuna uygun biçimde yazar…” hükmü uyarınca;

Tezler, Ege Üniversitesi Senatosunun 11.12.2018 tarihli ve 19/2 sayılı kararıyla belirlenen “Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu”na uygun olarak hazırlanmalıdır.

 

Tez Yazım Kılavuzu

 

Tezin Biçimsel Düzeni,

a)                   Dış Kapak (sayfa numarasız olmalıdır)

b)                  Ä°ç Kapak (sayfa numarasız olmalıdır)

c)                  Etik Kurallara Uygunluk Beyanı (sayfa numarasız, imzasız olmalıdır.)

d)                  “FRDR 015 Tez Savunma Tutanağı Formu”nun ikinci, üçüncü ve dördüncü sayfaları (savunma sınavı sonrasında hazırlanacak bu sayfalar sayfa numarasız, imzasız olmalıdır. Yalnızca basılı tezde yer almalı, CD’ye eklenmemelidir)

e)                  Önsöz (bu bölümden itibaren sayfa numaralandırmada sayı biçimi olarak roma rakamı kullanılmalıdır)

f)                   Özet

g)                  Abstract

h)                  Ä°çindekiler

i)                   Tablolar Listesi

j)                   Åžekiller Listesi

k)                  Kısaltmalar

l)                   GiriÅŸ (bu bölümden itibaren sayfa numaralandırmada sayı biçimi olarak normal rakamlar kullanılmalıdır)

m)                Sonuç ve Öneriler

n)                  Kaynaklar Dizini

o)                  Ekler

p)                  TeÅŸekkür

q)                  ÖzgeçmiÅŸ

şeklinde olmalıdır. Kişisel verilerin korunması bakımından, dijital veya basılı tezlerde kişisel veriler (Islak imza, Fotoğraf, Kimlik numarası, E-mail adresi, Telefon, Doğum yeri, Doğum Tarihi, İş ve Ev adresi vb.) bulunmamalıdır.

 

ç) Tez Savunma Süreci

Ege Üniversitesi Lisansüstü EÄŸitim-ÖÄŸretim YönetmeliÄŸinin 22. maddesinde yer alan,

“(1) ÖÄŸrencinin tezinin sonuçlanabilmesi için en az 3 baÅŸarılı tez izleme komitesi raporu sunulması gerekir.

(2) Doktora programındaki bir öÄŸrenci, elde ettiÄŸi sonuçları Senato tarafından kabul edilen enstitü Tez Yazım Kılavuzuna uygun biçimde yazar. ÖÄŸrenci, öÄŸretim planındaki tüm yükümlülükleri baÅŸarı ile tamamlaması ve her bir lisansüstü enstitü için Senato tarafından ayrı olarak belirlenen mezuniyet için gerekli diÄŸer koÅŸulları yerine getirmesi durumunda tezini jüri önünde sözlü olarak savunur.

(3) Doktora tez savunmasından önce ve düzeltme verilen tezlerde ise düzeltme ile birlikte öÄŸrenci tezini tamamlayarak danışmanına sunar. Danışman tezin savunulabilir olduÄŸuna iliÅŸkin görüÅŸünü ve tezi, anabilim dalı baÅŸkanlığı aracılığıyla sınav tarihinden en az dört hafta önce enstitüye teslim eder. Enstitü söz konusu teze iliÅŸkin benzerlik raporunu alarak danışmana ve jüri üyelerine gönderir. Benzerlik raporunda, özgeçmiÅŸ, ekler, kaynakça ve alıntılar hariç en fazla %15 veya özgeçmiÅŸ, ekler, kaynakça ve alıntılar dahil en fazla %20 benzerlik oranına izin verilir. Jüri deÄŸerlendirmesi sonucunda bir intihalin tespiti halinde jüri söz konusu intihalin gerekçesi ile birlikte hazırladığı raporu karar verilmek üzere enstitü yönetim kuruluna gönderir. Tezin bilimsel yeterliÄŸi ve ilgili yazım kılavuzuna uygunluÄŸundan tez danışmanı birinci derecede sorumludur.

(4) Tez savunma sınavı tarihine kadar tezle ilgili kiÅŸisel raporlarını hazırlayan jüri üyeleri enstitüden gelen “Benzerlik Özet Raporunu” ve gerek duyarlarsa savunmanın hemen öncesi danışman tarafından paylaşıma hazır tutulan “Benzerlik Kapsamlı Raporunu” inceler. Jüri üyeleri en az oy çokluÄŸu ile tezde intihal olduÄŸu kararına varırsa savunmayı baÅŸlatmaz, durumu gerekçeli olarak tutanaÄŸa baÄŸlar ve tez ile ilgili nihai kararın verilebilmesi için ilgili belgeler enstitü yönetim kuruluna gönderilir. Tezde intihal tespit edilmemiÅŸse ve jüri üyeleri en az çoÄŸunluk kararıyla tezin savunulabilir olduÄŸuna karar vermiÅŸse öÄŸrenciyi tez savunma sınavına alır.

(5) Doktora tez savunma sınavı jürisi, danışman ve enstitü anabilim/anasanat dalı baÅŸkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile belirlenir. Jüri, üçü öÄŸrencinin tez izleme komitesinde yer alan öÄŸretim üyeleri ve en az ikisi Üniversite dışından olmak üzere, danışman dâhil, 5 öÄŸretim üyesinden oluÅŸur. Danışmanın oy hakkı olup olmadığı hususunda ilgili enstitü yönetim kurulu karar verir. Danışmanın oy hakkı olmaması durumunda, jüri 6 öÄŸretim üyesinden oluÅŸur. Ayrıca ikinci danışman oy hakkı olmaksızın jüride yer alabilir.

(6) Tez savunma sınav tarihi ve saati ile sınavın yapılacağı yer, anabilim dalı baÅŸkanlığının önerisi üzerine enstitü yönetim kurulunca belirlenir. Tez savunma sınavı, enstitü yönetim kurulu karar tarihinden itibaren en geç bir ay içinde yapılmak zorundadır.

(7) Jüri üyeleri, savunma sınav tarihinde toplanarak öÄŸrenciyi tez savunmasına alır. Tez savunma sınavı, tez çalışmasının sunumu ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluÅŸur. Tez savunma sınavının süresi en az 60, en fazla 120 dakikadır. Tez savunma sınavı yüz yüze yapılır. Tez savunma toplantıları öÄŸretim elemanları, lisansüstü öÄŸrenciler ve alanın uzmanlarından oluÅŸan dinleyicilerin katılımına açık olarak yapılır.

(8) Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri dinleyicilere kapalı olarak, tez hakkında salt çoÄŸunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir ve bu durumu tutanakla tespit eder. Jüri tutanağı ve jüri üyelerinin tez ile ilgili kiÅŸisel raporları enstitü anabilim/anasanat dalı baÅŸkanlığınca tez sınavını izleyen üç iÅŸ günü içinde ilgili enstitüye iletir. Tezi baÅŸarısız bulunarak reddedilen öÄŸrencinin Üniversite ile iliÅŸiÄŸi kesilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öÄŸrenci en geç altı ay içinde gerekli düzeltmeleri yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunmada da baÅŸarısız bulunan öÄŸrencinin Üniversite ile iliÅŸiÄŸi kesilir.

 

(9) Tezde baÅŸarılı olamayan öÄŸrencilere talepleri halinde 14 üncü maddenin birinci fıkrasına göre tezsiz yüksek lisans diploması verilir.” hükümleri

 

ve 23. maddesinde yer alan,

“(10) Doktora programlarından mezun olabilmek için öÄŸrencilerin, enstitüye tezin ilk teslimi ile birlikte, doktora tez çalışma konusuyla ilgili danışmanı ile veya danışmanın onayı ile Üniversite adresli olarak AHCI, SCI-Exp, ESCI veya ÜAK tarafından kabul edilen alan indekslerince taranan dergilerde yayımlanmış/yayımlanmak üzere kabul edilmiÅŸ öÄŸrencinin ilk yazar olduÄŸu en az bir tam makale ya da Web of Science veya Scopus veri tabanları tarafından indekslenen veya ÜAK’ın doçentlik kriterleri kapsamında olan uluslararası kongre, konferans ve sempozyum kitabında öÄŸrencinin ilk yazar olduÄŸu yayımlanmış/yayıma kabul edilmiÅŸ tam metin bildiriye iliÅŸkin bir belgeyi veya teziyle iliÅŸkili ulusal/uluslararası patent/faydalı model tescili için baÅŸvuru belgesini enstitüye ibraz etmeleri gerekir. Belirtilen asgari ÅŸartların saÄŸlanmasının yanı sıra konuyla iliÅŸkili ek koÅŸullar ilgili anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi, enstitü yönetim kurulu kararıyla Senato tarafından belirlenir. Bu ÅŸartı saÄŸlamayan öÄŸrenci tez savunma sınavına alınmaz.” hükmü uyarınca;

 

Tez savunma sürecinde FRDR 013, FRDR 014 ve FRDR 015 numaralı formlar kullanılmalıdır.

 

FRDR 013 TEZ TESLÄ°M VE SAVUNMA JÜRÄ°SÄ° OLUÅžTURMA FORMU

FRDR 014 TEZ JÜRÄ° ÖN DEÄžERLENDÄ°RME FORMU

FRDR 015 TEZ SAVUNMA SINAV TUTANAÄžI FORMU

 

EÄŸitimine 2021 – 2022 EÄŸitim – ÖÄŸretim Yılı Güz Yarıyılından itibaren (05/07/2021 tarihinden sonra) baÅŸlayan tüm lisansüstü öÄŸrencilerimize, mezun olabilmeleri için yayın ÅŸartı getirilmiÅŸtir. 05/07/2021 tarihinden önce kayıtlı olan tüm öÄŸrencilerimiz ile uluslararası kurum ve kuruluÅŸlarla protokoller temelinde yürütülen yüksek lisans programlarındaki öÄŸrencilerimiz için bu ÅŸart uygulanmayacaktır.

 

Ayrıca 7417 Sayılı Kanun (Af Kanunu) kapsamında eÄŸitimlerine ders aÅŸamasında yeniden baÅŸlayan öÄŸrencilerimiz yayın ÅŸartına tabi, eÄŸitimlerine tez aÅŸamasında yeniden baÅŸlayanlar ise yayın ÅŸartından muaftır.

 

Yayın ÅŸartına tabi öÄŸrencilerimiz tarafından ilgili yayına iliÅŸkin olarak sunulması istenilen kanıtlayıcı belgeler:

 

-Yayınlanmış makale için: Derginin kapağı, içindekiler bölümü ve üzerinde DOI numarasının yer aldığı makalenin ilk sayfasının örneÄŸi ile derginin Üniversite adresli olarak AHCI, SSCI, SCI, SCI-Exp, ESCI veya alan indekslerince tarandığını gösteren belge veya internet sayfası görüntüsü sunulmalıdır.

 

-Yayına kabul edilmiÅŸ makale için: Makalenin dergide yayınlanmak üzere kabul edildiÄŸine dair Editör tarafından imzalanan kabul yazısı ve DOI numarası ile derginin Üniversite adresli olarak AHCI, SSCI, SCI, SCI-Exp (doktora tezinden üretilmiÅŸ ise, en az editör deÄŸerlendirmesinden geçerek hakem deÄŸerlendirmesine kabul edilmiÅŸ), ESCI veya alan indekslerince tarandığını gösteren belge veya internet sayfası görüntüsü sunulmalıdır.

 

-Yayınlanmış bildiri (tebliÄŸ) için: Web of Science veya Scopus veri tabanları tarafından indekslenen uluslararası kongre, konferans ve sempozyum bildiriler kitabının ilgili indekslerce tarandığını gösteren belge veya internet sayfası görüntüsü, kitabın kapağı, künye sayfası ve içindekiler bölümü ile bildirinin, bildiriler kitabında tam metin olarak yayımlanmış halinin ilk sayfasının örneÄŸi sunulmalıdır.

 

-Yayına kabul edilmiÅŸ bildiri (tebliÄŸ) için: Bildirinin, Web of Science veya Scopus veri tabanları tarafından indekslenen uluslararası kongre, konferans ve sempozyum bildiriler kitabında yayınlanmak üzere kabul edildiÄŸine dair Yürütme Kurulu veya editörler tarafından imzalanan kabul yazısı sunulmalıdır.

 

-Patent için: TÜRKPATENT veya uluslararası yetkili mercilerce düzenlenmiÅŸ patent tescil belgesi örneÄŸi sunulmalıdır.

 

 

5 - Savunma Sonrası Tez Teslimi ve Mezuniyet Ä°ÅŸlemleri Süreci

Ege Üniversitesi Lisansüstü EÄŸitim-ÖÄŸretim YönetmeliÄŸinin 15. maddesinde yer alan,

“(2) Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiÅŸ öÄŸrenciler için toplam 21 krediden ve bir eÄŸitim-öÄŸretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koÅŸuluyla en az 7 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluÅŸur. Lisans derecesi ile kabul edilmiÅŸ öÄŸrenciler için ise en az 42 kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluÅŸur.” hükmü,

17. maddesinde yer alan,

“(1) Doktora programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduÄŸu programa iliÅŸkin derslerin verildiÄŸi dönemden baÅŸlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın 8 yarıyıl olup azami tamamlama süresi 12 yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için 10 yarıyıl olup azami tamamlama süresi 14 yarıyıldır. Bu sürenin, en az 3 yarıyılının tez çalışması için kullanılmış olması gerekir.

(2) Doktora programı için gerekli kredili dersleri baÅŸarıyla tamamlamanın azami süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için 4 yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için 6 yarıyıldır. Bu süre içinde kredili derslerini baÅŸarıyla tamamlayamayan veya Üniversitenin öngördüÄŸü en az genel not ortalamasını saÄŸlayamayan öÄŸrencinin Üniversite ile iliÅŸiÄŸi kesilir.

(3) Kredili derslerini baÅŸarıyla bitiren, yeterlik sınavında baÅŸarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını birinci fıkrada belirtilen 12 veya 14 yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öÄŸrencinin Üniversite ile iliÅŸiÄŸi kesilir.

(4) Lisans derecesi ile doktora programına baÅŸvurmuÅŸ öÄŸrencilerden, kredili derslerini ve/veya azami süresi içinde tez çalışmasını tamamlayamayanlara, doktora tezinde baÅŸarılı olamayanlara tezsiz yüksek lisans için gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diÄŸer ÅŸartları yerine getirmiÅŸ olmaları kaydıyla talepleri halinde tezsiz yüksek lisans diploması verilir.” hükümleri,

ve 23. maddesinde yer alan,

(1) Tez çalışmasını tamamlayan öÄŸrenci, tezin istenen sayıda nüshasını danışmanına teslim eder. Danışman, tezin yazım kurallarına uygun olduÄŸunu belirten yazılı görüÅŸünü ve tezin nüshalarını anabilim/bilim dalı baÅŸkanlığı aracılığıyla ilgili enstitüye gönderir.

(2) Tez savunma sınavında baÅŸarılı olmak ve Senato tarafından her bir lisansüstü enstitü için ayrı olarak belirlenen mezuniyet için gerekli diÄŸer koÅŸulları da saÄŸlamak kaydıyla doktora tezinin ciltlenmiÅŸ bir kopyası ile elektronik kayıtlı (USB bellek, CD, DVD) iki kopyasını tez danışmanının kabul yazısı ile birlikte tez savunma sınavı tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden ve tezi ÅŸekil yönünden uygun bulunan doktora öÄŸrencisine doktora diploması verilir. ÖÄŸrenci onaylanan tezinin ciltli ya da elektronik birer kopyasını, jüri üyelerine teslim ettiÄŸine dair belgeyi enstitü müdürlüÄŸüne vermekle yükümlüdür. Enstitü yönetim kurulu danışman önerisi ve ilgili anabilim/anasanat dalı kararıyla talep halinde teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Bu koÅŸulları yerine getirmeyen öÄŸrenci koÅŸulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öÄŸrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde iliÅŸiÄŸi kesilir.

(3) Tez sınavında baÅŸarılı olmak ve her bir lisansüstü enstitü için Senato tarafından ayrı olarak belirlenen mezuniyet için gerekli diÄŸer koÅŸulları da saÄŸlamak kaydıyla doktora tezinin ciltlenmiÅŸ beÅŸ kopyasını tez sınavına giriÅŸ tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden ve tezi ÅŸekil yönünden uygun bulunan doktora öÄŸrencisine doktora diploması verilir. ÖÄŸrenci, onaylanan tezinin ciltli kopyalarını, jüri üyelerine teslim eder. Teslim ettiÄŸine dair belgeyi enstitü müdürlüÄŸüne verir.

(4) Enstitü yönetim kurulu talep halinde teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Bu koÅŸulları yerine getirmeyen öÄŸrenci koÅŸulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öÄŸrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde Üniversite ile iliÅŸiÄŸi kesilir.

(5) Doktora diploması üzerinde enstitü anabilim/anasanat dalındaki programın YÖK tarafından onaylanmış adı bulunur. Mezuniyet tarihi, tezin sınav jüri komisyonu tarafından imzalı nüshasının enstitüye iletildiÄŸi tarihtir. hükümleri uyarınca;

 

Mezuniyet iÅŸlemleri için FRDR 016, FRDR 017 ve FRDR 018 numaralı formlar kullanılmalıdır.

 

FRDR 016 TEZ SAVUNMA SINAVINDA BAÅžARILI OLUP EVRAK TESLÄ°MÄ° Ä°ÇÄ°N EK SÜRE TALEP FORMU

FRDR 017 MEZUNÄ°YET Ä°ÅžLEMLERÄ° FORMU

FRDR 018 JÜRÄ° ÜYELERÄ°NE TEZ TESLÄ°M FORMU

 

ÖÄŸrencilerimiz, Enstitümüze baÄŸlı Anabilim Dalları tarafından yürütülen doktora programlarından mezun olabilmek için;

 

  • Lisans Dereceli Doktora Programlarında, toplamda 42 - 60 Yerel Kredi arasında, en az 14 ders (Seminer ve Bilimsel AraÅŸtırma Etik Zorunlu dersi dâhil) ve 300 AKTS krediyi tamamlamak zorundadır.
  • Yüksek Lisans Dereceli Doktora Programlarında ise, toplamda 21 Yerel Krediden az olmayan, en az 7 ders (Seminer ve Bilimsel AraÅŸtırma Etik Zorunlu dersi dâhil) ve 240 AKTS krediyi tamamlamak zorundadır.

 

Doktora programını tamamlama süresi; derslerin verildiÄŸi dönemden baÅŸlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın,

  • Lisans Dereceli Doktora Programlarında, 10 yarıyıl olup azami tamamlama süresi 14 yarıyıldır.
  • Yüksek Lisans Dereceli Doktora Programlarında ise, 8 yarıyıl olup azami tamamlama süresi 12 yarıyıldır.

 

 

Tez savunma sınavına girerek baÅŸarılı olan öÄŸrencilerin Enstitüye teslim etmesi gereken belgeler ÅŸunlardır:

a.        ÖÄŸrenci Kimlik Kartı

b.       Basılı (Ciltli) Tez Kitabı (1 adet)

c.        Ä°çinde Tezin PDF ve DOC uzantılı kopyalarının olduÄŸu (USB bellek, CD, DVD) (1 Adet) (CD içerisindeki PDF ve DOC uzantılı dosya adları, “Tez Veri GiriÅŸi Formu”nda yer alan referans numarası olmalıdır.)

d.       YÖK Tez Veri GiriÅŸ Formu (1 Adet) (YÖK Ulusal Tez Merkezi sayfasına girilerek öÄŸrenci tarafından doldurulup kaydedilmeli ve çıktı alınarak imzalanmalıdır.)

d.       “FRDR 017 MEZUNÄ°YET Ä°ÅžLEMLERÄ° FORMU” ve “FRDR 018 JÜRÄ° ÜYELERÄ°NE TEZ TESLÄ°M FORMU” (2 adet doldurulup imzalatılarak getirilmelidir.)

e.        Tüm Yabancı Uyruklu öÄŸrenciler için “Türkiye Mezunları Bilgi Formu” (2 adet)

 

​CD Kapağı (c bendi için)

YÖK Ulusal Tez Merkezi (ç bendi için)

Mezuniyet Bilgi Formu OluÅŸturma ve Ä°ndirme Ä°ÅŸlemi (e bendi için)

 

Mezunlarımızla baÄŸlarımızı güçlendirmek, iletiÅŸimimizin devamlılığını saÄŸlamak ve mezunlarımızın, Üniversitemizin çeÅŸitli imkânlarından faydalanmalarına iliÅŸkin devamlılığı saÄŸlamak amacıyla “Ege Üniversitesi Mezun Kartı” uygulaması yürütülmektedir.

“Ege Üniversitesi Mezun Kartı” ile ilgili ayrıntılı bilgi ve baÅŸvuru detayları için lütfen tıklayınız.

https://mezun.ege.edu.tr/tr-2558/mezunkart_detaylari.html


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°