Çerez Örnek

Prof. Dr. Banu YÃœCEL

DEKAN

Prof. Dr. Banu YÜCEL
Tel : (232) 311 26 01 - (232) 388 18 60
E-posta : banu.yucel@ege.edu.tr

HAKKINDA

Ä°zmir’de doÄŸmuÅŸ, Lisans öÄŸrenimini 1991 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü’nde tamamlamış, 1991 ve 1993 yılları arasında yabancı kökenli bir tarım ÅŸirketinde yarı zamanlı “Ziraat Mühendisi” olarak çalıştıktan sonra, 1993 yılında mezun olduÄŸu bölüme “AraÅŸtırma Görevlisi” olarak atanarak, akademik yaÅŸamına baÅŸlamıştır. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde Yüksek Lisans öÄŸrenimini 1995, Doktora öÄŸrenimini 1999 yılında tamamlamış, 2002 yılında “Yardımcı Doçent”, 2006 yılında “Üniversite Doçenti” ve 2013 yılında “Profesör” unvanlarını almıştır.

TÜBÄ°TAK tarafından dokuz kez ve EBÄ°LTEM tarafından iki kez “Ulusal Bilim TeÅŸvik Ödülü” almış, arıcılık konusunda üreticilere çeÅŸitli kurslar vermiÅŸ, çok sayıda ulusal ve uluslararası konferanslara katılmış, yüksek lisans ve doktora tez yöneticiliÄŸinin yanı sıra çeÅŸitli ulusal ve uluslararası bilimsel dergilerde hakemlik ve editörlük yapmış, Lisansüstü, Doçentlik ve Profesörlük jürilerinde görev almış, yurt dışında dersler vermiÅŸtir. Ulusal ve Uluslararası destekli çeÅŸitli projelerde yürütücü ve araÅŸtırıcı olarak çalışmış, uluslararası bir FAO projesi yürütmüÅŸtür. 2014 yılında Ä°zmir BüyükÅŸehir Belediyesi bünyesinde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile ortak yürütülen “Kırsal Kalkınma Projesi” kapsamında Ä°zmir yöresinde her ilçede, özellikle kadın üreticilere arıcılık ve arı ürünleri üretimi dersi vererek, kadınların meslek sahibi olmaları ve sürdürülebilir arıcılık faaliyetlerinin yaygınlaÅŸması konusunda dört yıllık bir projeyi yürütmüÅŸ ve baÅŸarı ile tamamlamıştır. Türkiye’de ilk kez “Gezici Arı EÄŸitim Aracı”nın bu proje kapsamında geliÅŸtirilmesi ile “Faydalı Model” belgesi alan çalışma grubunda yer almıştır. 2015 yılında “Ulusal Bal Tanıtım DerneÄŸi” tarafından bal ve arı ürünleri sektöründeki bilimsel çalışmaları nedeniyle “Altın Arı” ödülüne, 2021 yılı Mayıs ayında Uluslararası Apiterapi Federasyonu (International Federation of Apitherapy, IFA), Latin Amerika Apiterapi Federasyonu (Federacion Latinoamericana de Apiterapia, FELAPI), International Propolis Research Group (IPRG), Apitherapy Association ve Global Bee Medicine tarafından, yayınlamış olduÄŸu “Arı Ürünleri ve SaÄŸlık (Apiterapi)” kitabıyla “International Apitherapy Book Award” ödülüne layık görülmüÅŸtür. Halen Tarım ve Orman Bakanlığı Bal Ä°htisas Alt Komisyonu Üyesi, TSE Ayna Komisyonu MTC Arı Ürünleri Grubu Üyesi, Ulusal Apiterapi DerneÄŸi Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi, Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi (HARÜM) Danışma Kurulu Üyesi, APIMONDIA Uluslararası Arıcılar BirliÄŸi Federasyonu Apiterapi Bilimsel Komisyon Üyesi (International Beekeepers Federation of Apimondia, Apitherapy Scientific Committe), Uluslararası Standardizasyon Organizasyonu Arı Ürünleri Alt Grubunda (ISO, International Organization for Standardization- Bee Products) üye olarak görev yapmaktadır. “Ziraat Fakülteleri EÄŸitim Programları DeÄŸerlendirme ve Akreditasyon DerneÄŸi”nde (ZÄ°DEK) “Program DeÄŸerlendiricisi” ve Ege Zootekni DerneÄŸi Yönetim Kurulu Üyesidir. Arı ürünleri konusunda geliÅŸtirdiÄŸi baÅŸarılı ürünlerden birisi ile Türk Standartları Enstitüsü’ne patent baÅŸvurusunda bulunmuÅŸtur.

Yücel, 2014-2017 yılları arasında “Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü BaÅŸkan Yardımcısı”, 2017-2021 yılları arasında “Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü BaÅŸkanı”, 2018-2022 yılları arasında “Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcılığı” görevlerini sürdürmüÅŸtür. 31 Ocak 2022’de “Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı”, 27 Ocak 2023’de “Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı” olarak atanmıştır. Arı YetiÅŸtirme ve Islahı, Organik Arıcılık, Sürdürülebilir Arıcılık, Arı Ürünleri ve Apiterapi konusundaki bilimsel çalışmalarını sürdürmekte ve iyi derecede Ä°ngilizce bilmektedir.

 


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°